[Tidak sesuai untuk dibaca oleh orang yang tidak ingin berimpian]

Kita dilahirkan di dunia ini bukan untuk hidup tanpa matlamat diri malah kita semua dilahirkan untuk memiliki impian tanpa henti. Kita mempercayai bahawa di dalam diri terdapat satu kekuatan istimewa yang mampu membawa perubahan kehidupan diri dan orang lain kepada perubahan yang lebih baik lagi.

Sekarang bayangkan sejenak bentuk kehidupan yang kita impikan selama ini, adakah impian ini mampu bertukar menjadi realiti hidup atau hanya mainan fantasi?

Malangnya bagi ramai di antara kita, impian yang dinanti-nantikan telah diliputi dengan kekecewaan rutin hidup seharian sehinggakan kita hilang minat berusaha untuk menaklukinya. Hari berganti hari berlalu, keinginan bagi mengubah masa depan menjadi lebih baik mula terhakis sedikit demi sedikit sehingga akhirnya impian yang ingin digapai lenyap begitu sahaja. Tiada impian untuk dimiliki maka tiada lagi keyakinan diri untuk berimpian lagi di lain hari. Impian terkubur di dalam diri selamanya.

Saya tidak mahu impian disia-siakan, saya berhasrat kehidupan saya ini dapat membantu semua orang bagi mencetuskan impian kembali di dalam diri dan menjadikannya satu kenyataan hidup. Saya ingin mengingatkan semua orang bahawa mereka masih mempunyai kekuatan istimewa yang tidak terbatas di dalam diri, dan ianya akan bangkit semula bila mereka benar-benar memahami cara penggunaan sebenar kekuatan ini. Dan saya akan bantu tunjukkan bagaimana untuk membangkitkan, memahami dan menggunakan kekuatan yang ada dan selaraskannya dengan impian yang ingin dimiliki.

Kekuatan FOKUS

Terdapat beberapa kekuatan yang kita perlu pelajari, antara kekuatan yang saya akan kongsikan kali ini adalah ‘kekuatan fokus’. Ramai yang masih tidak menyedari bahawa kita mampu mereka-bentuk gaya kehidupan apabila kita berjaya memfokuskan seluruh sumber hidup yang ada ke satu arah yang ingin dituju.

Daya tumpuan dan kawalan fokus secara konsisten merupakan intipati utama bagi membina kekuatan fokus diri. Kedua-dua ini akan membantu penambahbaikan dalam apa-apa sahaja gaya kehidupan yang dipilih dan ianya akan membentukkan kehidupan menjadi lebih unik dan istimewa.

Salah satu sebab mengapa hanya segelintir sahaja di antara kita berjaya mencapai tahap ini adalah kerana kebanyakkan kita tidak pernah menjuruskan daya fokus ke arah potensi diri yang ada. Ramai yang tidak begitu serius dalam menguruskan kehidupan dan tidak pernah cuba untuk menguasai sesuatu gaya kehidupan dengan sempurna. Dan saya percaya ramai yang gagal dalam mencapai kehidupan diimpikan kerana mereka terlalu fokus serta menguasai perkara-perkara kecil yang tidak memberi kesan besar ke atas kehidupan. Mereka sepatutnya menumpukan perhatian kepada satu-satu perkara utama yang benar-benar perlu dikuasai dan memberi impak besar kehidupan secara maksimum.

Bagaimana Menguasai FOKUS

1) Memahami Fokus Anda

 Saya pernah lalui masalah ini, dan seringkali mengalah apabila wujud kesangsian di hati sama ada benda yang difokus ini akan menguntungkan atau sebaliknya. Saya mula cek diri, saya dapati saya mempunyai masalah untuk memahami apakah sebenarnya yang saya perlu fokus. Saya mula mengambil pen dan kertas, saya cuba tulis perkara pertama yang saya perlu fahami iaitu ‘memahami apakah sebab utama saya lakukannya’. Bunyi soalan kelihatan agak senang tetapi bagi saya adalah sebaliknya. Soalan ini merupakan kunci emas kehidupan saya. Jika saya tidak jumpa jawapannya maka saya akan tersekat di tahap ini selama-lamanya.

2) Meneliti Perbezaan Kualiti Hidup Antara Orang Berjaya, Orang Biasa & Orang Gagal

Kehidupan saya mula berubah, kekuatan fokus saya terus meningkat dipacu laju bagi mencari jawapan kunci emas ini. Kehidupan orang yang sudah berjaya menjadi sasaran penyelidikan, saya cuba meneliti apakah perbezaan kualiti hidup antara orang berjaya, orang biasa dan orang gagal. Bagaimana orang yang hidup serba kekurangan boleh mencipta gaya kehidupan yang gemilang manakala orang hidup serba mewah boleh berakhir dengan kehidupan yang kecundang? Apakah pengajaran yang dapat dipelajari dan apakah amaran kehidupan yang patut dihindari? Rahsia kehidupan yang bermanfaat dan bermakna?

3) Mencari Tujuan Kehidupan

Soalan demi soalan kehidupan saya cuba fahami, akhirnya segala soalan ini berjaya diselesaikan dengan satu keputusan yang konkrit. Saya membuat keputusan bahawa saya akan menggunakan kehidupan ini untuk melakukan seberapa banyak sumbangan (menambah nilai) yang kekal kepada kehidupan orang lain walaupun saya tidak wujud di dunia ini lagi. Saya berharap sumbangan ini akan menjadi bekalan di akhirat di kemudian hari.

Saya mula memberi fokus kepada potensi diri yang ada, kerana saya tahu dengan potensi diri ini saya akan dapat merealisasikan fokus utama saya iaitu menambah nilai kehidupan orang lain. Hari ini, saya berjaya membangkitkan kekuatan istimewa kerana dapat berkongsi idea dan perasaan bersama ratusan ribu orang melalui seminar, buku, video dan media sosial. Ramai yang telah berjaya mencapai status jutawan dengan perkongsian ilmu dan pengalaman saya. Saya rasa sangat bertuah kerana diberi peluang untuk lakukan yang terbaik dalam setiap perkongsian yang disampaikan. Saya rasa sangat bersyukur dan teruja kerana di sebalik perkongsian, saya juga dapat mempelajari sesuatu yang amat bermakna daripada perubahan kehidupan murid saya ini.

Saya mencabar anda, cuba cari kekuatan fokus anda kemudian tumpukan segala tenaga dan usaha kepadanya. Saya berani jamin kehidupan anda pasti terpaksa berubah kepada tahap yang lebih baik jika anda berjaya memaksimumkan kekuatan istimewa ini.

Jangan tunggu lagi, cepat cari!

Comments

comments